Slovenská akadémia klasickej homeopatie

Fórum pre záujemcov o homeopatiu a študentov homeopatie
Aktuálny čas je Pon Sep 30, 2024 2:35 pm

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 
Autor Správa
 Predmet príspevku: Strach
PoslaťNapísal: Uto Sep 11, 2007 9:53 am 
Offline

Registrovaný: Uto Sep 04, 2007 11:07 am
Príspevky: 51
Bydlisko: Komárno/Nitra
Dobrý deň, potreboval by som poradiť, kamarát ma poprosil aby som mu našiel konštitučný liek, tak sa o to snažím :D

Nikdy som sa nestretol s tak výrazným strachom osamote ako pri ňom. Má nesmierny strach byť sám. Neznesie samotu, musí ísť do spoločnosti. Keď je doma sám, je smutný. Keď sme boli na priváte a ja som šiel domov, nedokázal tam ostať sám, musel ísť domov tiež pretože sa bál a bol veľmi smutný.
Keď som sa ho spýtal kedy sa ten strach začal, nevedel odpovedať. Spýtal som sa ho, či nezažil niečo podobné keď bol malý. Vraj ho raz matka nechala samého doma len na chvíľku, pretože šla do obchodu. Pre neho to bol však nesmierny šok. Rozplakal sa, chytil paniku a pozeral sa von oknom kedy už matka príde domov. Keď bol malý, nemal priateľov, veľmi tým trpel, zvlášť keď musel chodiť von sám. Dokonca sa už aj rozprával sám so sebou.
Kamarát je nesmierne citlivý, až precitlivený, je hanblivý a doslova "čistá duša". Je tiež dosť naivný. Potrebuje veľkú pozornosť, starostlivosť, a hlavne OPORU. Potrebuje mať pri sebe autoritu, ktorá za neho doslova rozhoduje. Potrebuje na niekom visieť, ak niekoho takého nájde úplne sa na neho upne a je žiarlivý. Pripadá mi veľmi často ako malé dieťa.
Asi najviac by som u neho vyzdvihol POTREBU OPORY A STRACH BYŤ SÁM.

Fyzické symptómy: takmer žiadne problémy odkedy mu vybrali mandle. Predtým veľmi chorľavý. Jedine problémy s chrbticou. Veľmi má rád mlieko a mliečne výrobky. Vypil by aj liter mlieka denne. Tiež som si všimol že po hlavnom jedle si vždy dá niečo sladké.
Lieky nad ktorými som rozmýšľal: Phosphorus, Pulsatila, Stramonium, Baryta carbonica, Calcarea carbonica.

Tak ako Pulsatila je poddajný, mierny, plačlivý, precitlivený, rýchlo sa naľaká, chce všetku pozornosť pre seba, zlepšenie útechou avšak líši sa od Pulsatily tým že on lásku nie len príjma ale aj dáva. (A to skutočne v obdivuhodnej miere hlavne tomu, kto je mu oporou).

Ako Phosphorus je nesmierne citlivý, jemný. Tiež dobroprajný, dáva veľa lásky. Je vyšší, štíhly, dlhšie mihalnice. Má pocit že o neho nie je dosť starané a na to reaguje láskyplnosťou. Phosphorus mi vlastne sedí najviac ibaže neviem či má Phosphorus tak výrazný strach ako on.

Stramonium je hlavný liek na strach. Avšak ten mi príliš nesedí. On sa nebudí v noci so zlými snami (sny ani nemá) nebojí sa ani psov a ani to nie je ten "divoký strach" Stramonia. Na druhej strane sa to veľmi podobá na hlavný stav Stramonia - "dieťa opustené v džungly".

Baryta carbonica a Calcarea carbonica - kvôli potrebe opory, strach byť sám, upnutie sa na niekoho, hanblivosť... Avšak nemá oneskorený vývoj


Samozrejme to môžu byť aj úplne iné lieky, ja som len amatér :wink: toto boli len moje typy. Za odpoveď Vám veľmi pekne vopred ďakujem.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Sep 13, 2007 7:46 am 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
Máte pravdu, že to vyzerá ako Pulsatilla, Phosphorus alebo nejaká soľ Bária. Viac by som sa prikláňal k Pulsatille a Báriu, napr. Barium phosphoricum. Stramonium sa mi nezdá, nespomínate nočné mory, výbuchy agresívneho správania a pocit, že bude napadnutý.

Phosphor je liek, ktorý má veľké strachy, ale vznikajú zo slabej polopriepustnej hranice okolo neho, všetko veľmi ľahko do neho preniká a tiež naopak - preto má strachy a zároveň je veľmi súcitný. Esenciou Pulsatilly je pocit, že svet je nepriateľský, tvrdý, surový a preto sa potrebuje o niekoho oprieť a potrebuje pozornosť. Môže byť pritom veľmi láskavá a príjemná, nie je pravda, že nevie dávať lásku. Len chce, aby sa o ňu ľudia starali tak ako ona o nich. Preto sú to často zdravotné sestry alebo podobné povolania.
Bariove soli majú pocit, že sú neschopní, malí a smiešni, že sa z nich ľudia smejú.

Vo vašom prípade chýba viac telesných symptómov, ktoré nás často veľmi dobre smerujú. Dôležité sú generálie (celkové príznaky) a tiež zvláštne alebo opakujúce sa príznaky či charakter ťažkostí. Spoľahnúť sa len na mentálny obraz môže byť zradné. Nie každý prípad sa dá liečiť pomocou esencie. Pulsatilla môže byť veľmi neláskavá a Phosphorus veľmi uzavretý. Aj také sú ich vlastnosti. Na to máme repertórium.
Ľahko môže ísť o rastlinný liek. Stáva sa to dosť často, keď vychádza Pulsatilla. Najskôr by som si všímal čeľaď ranunculaceae (iskerníkovité), ktoré všetky majú pocit, že svet je nebezpečné, drsné miesto.

Problém väčšiny homeopatov, ktorí absolvovali staršie školy je v tom, že používajú len asi 50 polychrestov. Pritom známych liekov je už okolo 4000. Pritom neznámy obraz si vyžaduje neznámy liek. Postup je potom taký, že najprv si určíme skupinu a potom v rámci nej sa rozhodujeme pre konkrétny liek. Práve tieto postupy učíme v našej akadémii. Cieľom je, aby naši študenti predpisovali čím presnejšie.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Sep 13, 2007 8:06 pm 
Offline

Registrovaný: Uto Sep 04, 2007 11:07 am
Príspevky: 51
Bydlisko: Komárno/Nitra
Ďakujem pekne za odpoveď. Podľa toho čo píšete, asi si skúsim všimnúť viac fyzických symptómov. Píšete, že Pulsatilla môže byť neláskavá a Phosphorus uzavretý. Práve tieto extrémy liekov (napr. že pri Pulsatille očakávame láskavú povahu a pritom môže byť pravý opak) mi pripadá v homeopatii ako jedno z najťažších úskalí, ako jeden z najťažších problémov pri správnom predpisovaní. Niekedy z toho klesám na mysli.

Verím že máte pravdu, treba skúmať aj fyzickú rovinu a to hlavne generálie a modality a nie len esenciu lieku i keď je pre mňa osobne veľmi fascinujúca myšlienka že by to bolo možné len na základe nej... ale od toho musím upustiť.
Repertorium zatiaľ nemám, učím sa teda z materii mediky .. preto viem vytypovať zatiaľ len tie "hlavné" známe lieky.
Ale popracujem na sebe :)
Tak zatiaľ toľko... teším sa na ďalšiu spoluprácu :)))


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Pon Okt 22, 2007 5:44 pm 
Zkuste si udělat odstup od případu, což bývá těžké, když se osobně znáte.
Zkuste jít více do hloubky, co je zatím strachem a jaké jsou tam pocity. V každém případě musíte najít něco neobvyklého, řídkého a zvláštního - což se bude projevovat na všech úrovních pacienta, a tím se dostanete k obrazu léku. Jestliže byla prvotní reakce šok, mohl byste uvažovat i o léku Aconitum nappelus, vysoko vychází i lék Argentum nitricum, Lycopodium clavatum, Kalium carbonicum a ostatní. Určitě bych Vám doporučoval kamaráda poslat ke klasickému homeopatovi, pár jich máte v Komárně i v Nitře. :D


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Okt 25, 2007 10:07 am 
Offline

Registrovaný: Uto Sep 04, 2007 11:07 am
Príspevky: 51
Bydlisko: Komárno/Nitra
V Komárne máme klasického homeopata? Kde a koho? :o


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Štv Okt 25, 2007 2:39 pm 
www.homeopatie.cz
Najdete ho v seznamu homeopatů :D


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Re: Strach
PoslaťNapísal: Štv Jan 07, 2016 1:57 pm 
Ak by som mohla tiež na čisto laickej báze- ja som Pullsatila a podla opisu Vášho priatela by som ho práve tam zaradila. A mňa ujo s tetou odmala učili (a myslím, že ozaj skuseny homeopat musi aj badat) ak sme netrafili, dame si mentolku :). Vela stastia v dalsom badani..


Posledné zvýraznenie urobil Anonymous dňa Štv Jan 07, 2016 1:57 pm


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Google [Bot] a 110 hostia


Môžete zakladať nové témy v tomto fóre
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Slovenský preklad: phpbb3.sk | phpbb.sk.