Slovenská akadémia klasickej homeopatie

Fórum pre záujemcov o homeopatiu a študentov homeopatie
Aktuálny čas je Pon Sep 30, 2024 2:28 pm

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku: Nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Štv Jan 26, 2006 8:23 pm 
Zdá sa mi, že téma nosných mandlí a súvisiacich ťažkostí sú nevyčerpateľné... Dcéra /7 ročná/absolvovala adenotómiu pred 2 rokmi, nosné mandle narástli opäť, spolu so sprievodnými ťažkosťami /chronická nádcha, príšerné chrápanie, zväčšenie krčných mandlí/. Keďže sme chceli ďalšej adenotómii predísť, navštívili sme lekárku, zaoberajúcu sa aj homeopatiou. Liečba: Baryta iod. 15 CH 1 x 5 g denne, Calc. phos. 30 CH 1 x 5 g obtýždeň, Silicea 30 CH 1 x 5 g obtýždeň /na striedačku s calc. phos./, Aviaire 15 CH 1 x 5 g raz za mesiac. Calc.phos. bol určený ako konštitučný liek. Problémy ustúpili okamžite. Situácia sa nám odvtedy zopakovala už 2x, a táto predpísaná liečba vždy pomohla. Tentoraz sme v rovnakej situácii, bohužiaľ osvedčené homeopatiká zostávajú bez účinku, nádchu má už 3 týždeň, krčné mandle ako "vianočné gule" :) , zväčšené uzliny na krku pod mandľami. Teta lekárka už asi stratila trpezlivosť, odporučila mi navštíviť ORL. Mne však trpezlivosť zostala... Súčasný akútny stav - žltý výtok z nosa s hnisavými zrazeninami, ťažko sa vysmrká, permanentne upchatá 1 nosná dierka /na striedačku/, zhoršenie v noci a po zobudení, cez deň to ako-tak rozchodíme. Nemá smäd ani teplotu, mandle veľmi zväčšené ale nebolestivé s hnisavými bodkami, zápach z úst, jazyk povlečený len mierne. Nočné chrápanie v akejkoľvek polohe. Ak by sa dalo, bola by som Vám vďačná za pomoc, fakt sa mi nechce ísť na adenotómiu. Ďakujem, že ste to dočítali až sem, držím rekord v dĺžke príspevku :) . Teším sa na skorú odpoveď.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: mandle
PoslaťNapísal: Ned Jan 29, 2006 9:46 pm 
možno by bolo dobré zaoberať sa nielen akútnym stavom, ale aj konštitučným liekom, ktorý by posilnil vitalitu vašej dcérky. takto by ste mohli liečiť dokola, preto vám odporúčam navštíviť lekára homeopata, ktorý sa zaoberá klasickou medicínou. ono aj u lekára , detského,alebo v inej odbornej ambulancii je jediný problém a to je čas lekára, kde je nie je priestor na odobratie prípadu, čo môže trvať aj dve hodiny. je to na škodu oboch strán, že lekár musí dnes pracovať ako stroj, preto je dobré ak sa nebudete vzdávať a navštívite klasického homeopata, ktorý sa venuje len homeopatii, aj tu sa môžete dozvedieť kam ísť, ked nám napíšete, kde bývate. bylinka


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Pon Jan 30, 2006 9:06 am 
Pekne ďakujem za odpoveď, ja viem, že musím ísť k homeopatovi, keď chcem problém vyriešiť viac-menej natrvalo, avšak stále uvažujem nad tým, kam by som vlastne mala ísť, aby som sa dostala k homeopatovi, ktorý je "erudovaný". Bývame v Trenčíne, sú tu lekárky-homeopatky, ktoré sú uvedené aj na www.boiron.sk, ale obávam sa, že pokiaľ sa im nejakým spôsobom nepodarí problém vyriešiť, tak to vzdajú - už mám jednu takú skúsenosť, ako som spomínala. Naša detská lekárka sa homeopatiou nezaoberá vôbec. Takže by som potrebovala viac-menej odporučenie na nejakého dobrého homeopata poblíž nášho bydliska (zvažujem Považskú Bystricu - tam je Dr. Kalivodová, a Lúku nad Váhom - tam sú nejaké 2 lekárky, jedna z nich sa volá tuším Godálová). Neviete mi poradiť? - bola by som rada :)


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Kam sa obrátiť
PoslaťNapísal: Uto Jan 31, 2006 2:49 pm 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
Obidve možnosti sú dobré. Dr. Kalivodová je dobrá ORL lekárka a zároveň sa zaoberá klasickou homeopatiou. Dr. Godálová pracuje spolu so svojou švagrinou v Lúke nad Váhom a zaoberajú sa výlučne klasickou homeopatiou. Výber závisí od toho, čo uprednostníte. Možno sa mýlim, ale myslím, že u Dr. Kalivodovej je ťažisko práce v otorinolaryngológiia u Dr. Godálovej v homeopatii.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Uto Jan 31, 2006 3:42 pm 
Vážený pán doktor, pekne ďakujem za Váš názor, už som si aj dojednala stretnutie s Dr. Godálovou, vo štvrtok tento týždeň - pevne verím, že ma homeopatia nesklame, a že bude mať pani doktorka "dobrú mušku" na konštitučný liek :) Prajem Vám pekný deň.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Uto Feb 07, 2006 12:23 pm 
Máme za sebou spomínané stretnutie, ale pravdupovediac som trochu v rozpakoch. Dcéra dostala jednorázovo Psorinum 15 CH, a máme užívať Alium cepa 15 CH, Kalium iodatum 15 CH, Apis mel. 15CH (je to v jednej zmesi - z tejto 2 glob.) denne najprv každých 15 min., 30 min., a postupne predlžovať intervaly na nejakých 5 x denne, Calc. phos. 15 CH 2 x denne 2 glob. a ešte Thuja 30 CH 2 x týždenne 2 glob. Liečba prebieha od minulého štvrtka, na kontrolu máme ísť cca o mesiac, dovtedy máme užívať tieto homeopatiká podľa rozpisu. Takže sa nejedná vlastne o klasickú homeopatiu. Pozitívnym prejavom bolo, že dcére zmizla nádcha, s ktorou sme sa trápili asi mesiac, bohužiaľ to nočné chrápanie pretrváva.
A teraz mám opäť dilemu: mám v tejto liečbe vytrvať do najbližšej kontroly, kde bude indikovaná ďalšia liečba? Resp. sa obrátiť na ďalšieho homeopata s nádejou, že to bude ten "klasický"? Alebo jej mám navzdory všetkému dať to Tuberculinum 30 CH (resp. 200 CH) a uvidím, čo to spraví?
Budem povďačná za každú odpoveď, prajem pekný deň. :)


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Nosné mandle
PoslaťNapísal: Uto Feb 07, 2006 1:42 pm 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
Dajte dcérke Tuberulinum 30 CH každé dva týždne.
Bol som v tom, že kolegyne v Lúke nad Váhom robia klasickú homeopatiu, pretože chodia na naše semináre. Možno sa im osvedčil tento pragmatický prístup. Je pravda, ze ked má niekto len nádchu, ktorá nemá nejaké špecifické charakteristiky, je veľmi ťažké nájsť ten najsprávnejší liek.
Skúsil som zrepertorizovať to, čo ste uviedli:

Nos, upchatý, striedavo nosné dierky
Hrdlo, zdurené podnebné mandle
Dýchanie, chrápanie
Nos, upchatý, v noci
Nos, upchatý, ráno, po zobudení

Jediný liek je vo všetkých rubrikách - Kalium bichromicum. Môžete ho skúsiť, napr. v potencii 9 CH 2 x 2 globulky.

Ak by ste presnejšie uviedli všetky príznaky, ktoré sa dajú o dcérke povedať, môžem to ešte raz zrepertorizovať.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Uto Feb 07, 2006 10:02 pm 
Vážený pán doktor, ďakujem za odpoveď a taktiež za ochotu venovať sa tomuto prípadu. Pokúsim sa Vám trochu bližšie popísať prejavujúce sa problémy a taktiež dcéru ako takú, aj keď takto písomne je to dosť ťažkopádne.
Hlava: upchatie nosa /na striedačku nosné dierky/,
- konzistencia a farba vylučovaného hlienu kolíše /žltý, zelený, biely.../
- zväčšené nosné mandle,
- krčné mandle taktiež nadmieru zväčšené, avšak bez hnisu či začervenania,
- ráno zápach z úst
- pod čeľusťami zväčšené uzliny pri nachladnutí, za pravým uchom permanentne zväčšená uzlina.
- vo vlasovej časti hlavy - 2 znamienka /hnedé/, na záhlaví od pôrodu pretrvávajúce červené fliačky /neviem, ako sa odborne volajú/
- mávala časté krvácanie z nosa /bez príčiny/, liečené Ferrum phos. 9 CH - pomohlo,
- občas problémy s prasknutým kútikom na perách,liečené Nitric acid, Graphites

Celkový stav sa zhoršuje pri ochladení počasia /studený vietor/, nasleduje prechladnutie. Zvyčajne je bez teploty, ak však teplotu má, máva studené končatiny a bledú pokožku, taktiež v tvári je bledá. Pri teplote sa nepotí, a ani ináč nie je vôbec zimomrivá. Absolútne nemáva smäd, musíme ju nútiť do pitia, a to aj keď má teplotu.
V noci sa odkrýva, dýcha ústami /chrápe/ a škrípe zubami, keď bola malá, stále menila polohu /cestovala po posteli/ a chodievala k nám do postele skoro každú noc - teraz to už robieva málokedy.

Koža bledá, bez znamienok. Trpieva zapareninami /zvýšená pozornosť hygiene/. Občas sa jej šúpu chodidlá na nohách. Prekonala zápal močového mechúra /je stále v sledovaní na nefrológii, aj keď je už roky bez problémov, predtým mávala v moči baktérie/, mononukleózu, má zvýšený cholesterol a hladinu triglyceridov. Z operácií absolvovala adenotómiu.

Jedlo: má rada mäso /aj tučné/, maslo, vajcia, sladkosti, neznáša mlieko, puding, zeleninu.

Silná citová väzba na rodičov, zle znášala prechod do škôlky i školy (ráno plač, z plaču vracanie - veľmi dlhodobé/,napokon si zvykla. Obávala sa, že po ňu neprídeme, aj keď sa v živote nestalo, aby sme čo len päť minút meškali. Neznáša nové a neznáme situácie, prejavuje sa to stresom a strachom. Pri strachu sa jej úplne spotia ruky i nohy a má ich veľmi studené. Už ako dieťa musela dodržiavať režim - keď bolo niečo ináč, ako zvyčajne, reagovala plačom a celkovým vykoľajením. Napriek tomu spánkový režim bol úplne hrozný, už ako kojenec cez deň nespávala /4 x denne presne po 30 minút/, v noci spala normálne. Pri kúpeli zhoršenie /plač/, až kým nebola usušená a oblečená /ale rada stála pri umývadle a kúpala bábiky/. Večne bola s niečím nespokojná.

Ak sa vyskytne situácia, kde niečo nevie, reaguje plačom - potreba utíšiť ju a utešovať /nasleduje zlepšenie/.

Iracionálny strach: zo živelných pohrôm /zemetrasenie, sopečné erupcie/, že nám vybuchne dom, zo strašidiel. Napriek tomu zaspáva potme.
Najradšej je doma, resp. sa hrá s deťmi na dvore. Miluje zvieratá /kone, psov, mačky/, baví ju jazda na koni, ak však sme doma, väčšinou pozerá TV a kreslí. S hračkami ju hrať sa nebaví /ani keď bola menšia/, zbiera dinosaurov.

Neviem, či Vám z tohto obšírneho popisu bude niečo aj na úžitok, podľa čoho by sa dal presnejšie identifikovať liek, resp. čo Vás utvrdí vo výbere. Keby bolo treba, rada doplním ďalšie informácie.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Str Feb 08, 2006 8:44 pm 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
NOSE - EPISTAXIS
NOSE - OBSTRUCTION - alternating sides
THROAT - SWELLING - Tonsils
MOUTH - ODOR - offensive - morning
STOMACH - THIRSTLESS - heat, during
EXTREMITIES - COLDNESS - fever, during
FACE - DISCOLORATION - pale - heat, during
GENERALS - WIND - cold
RESPIRATION - SNORING
TEETH - GRINDING
GENERALS - FOOD and DRINKS - meat - desire
GENERALS - FOOD and DRINKS - butter - desire
GENERALS - FOOD and DRINKS - milk - aversion
MIND - FEAR - earthquakes; of
MIND - FEAR - disaster ; of
GENERALS - FOOD and DRINKS - puddings - aversion
GENERALS - FOOD and DRINKS - vegetables - aversion
NOSE - ADENOIDS
GENERALS - MONONUCLEOSIS
MIND - FEAR - ghosts, of

Ked vezmem do uvahy vsetky tieto rubriky (symptomy) najsilnejsie vychadza Tuberculinum.
Na druhom mieste je Belladonna.
Mam vsak dojem, ze pojde o nejaku menej znamu rastlinku, ktora nema celkom znamy obraz. Krvacanie z nosa moze nas priviest k astrovitym. Z nich Wyethia ma strach zo zemetrasenia a iny predstavitel, Calendula ma mononukleozu. Calendula je dobra moznost, lebo je v akutnej miazme podla Sankarana, teda nieco podobne ako Belladonna v celadi solanaceae. Arnica je tiez v akutnej miazme v ramci celade astrovitych a pokryva najviac rubrik z celej skupiny (ale je to aj jeden z najznamejsich liekov tejto celade).
S tuberkularnou miazmou je velmi uzko spojena karcinomatozna miazma. Carcinosinum sa nam tu objavuje tiez - mononukleoza, cervene skvrny na zahlavi, chut na maslo, averzia k mlieku, chut na maso.
Dalsie lieky, ktore su zaujimave: Sabadilla, Phoshor (typicky je odpor k pudingu, strach z duchov, krvacanie), Calcarea phosphorica.
Nechal by som zatial Tuberculinum 3O CH kazde dva tyzdne. Urcite ten liek nieco urobi.


Naposledy upravil petroci dňa Str Feb 08, 2006 8:57 pm, celkovo upravené 2

Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Fotografia
PoslaťNapísal: Str Feb 08, 2006 8:51 pm 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
Mohli by ste mi, prosím, poslať na môj mail: petroci@sinet.sk fotografiu dcérky? Niekedy nám dosť napovie aj fyziognómia.

Ak by ste boli u mňa na vyšetrení, viac by som sa začal zaoberať témou strachu zo zemetrasenia alebo výbuchu sopky. To sa mi zdá v celom prípade najzvláštnejšie, najnepochopiteľnejšie a preto najdôležitejšie. Chcel by som pochopiť, ako vidí Vaša dcérka svet.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo...
PoslaťNapísal: Štv Feb 09, 2006 11:02 am 
Veľmi pekne ďakujem za obsiahlu odpoveď, podám Tuberculinum podľa Vašej rady a uvidíme, čo to povie. Čo sa týka Belladony - mám jednu superpozitívnu skúsenosť - raz som jej ju podala počas horúčky, ktorú nešlo zraziť (počas chrípky), a podľa príznakov som nejako odhadla tú Belladonu - o hodinu bola dcérka bez horúčky, a viac sa neobjavila. Fotografiu pošlem na Vašu adresu čo najskôr (momentálne nemám k dispozícii), len sa chcem ešte zmieniť o tom strachu: ono to nie je nejaký supersilný strach, alebo fóbia. Len niekedy máva také čudné otázky typu -"pravda náš dom nevybuchne?" alebo - "tam, kam ideme na dovolenku, býva aj zemetrasenie?" A keď ju ubezpečím, že nie, tak je to o.k. a viac sa o to nezaujíma. Neopakuje sa to často, no pamätám si to, keď to občas spomenula, lebo mi to prišlo čudné - v našich zemepisných podmienkach. Tak som usúdila, že na ňu asi niečo zapôsobilo v televízii. Ináč je to (myslím) rozumné dieťa, aj keď niekedy ma zaskočí takou otázkou, aká by mňa vôbec nenapadla (na druhej strane - také sú asi všetky deti :D ), a častokrát sa stáva, keď jej niečo vysvetľujem, že jej myseľ je úplne inde a moje slová len tak plynú bez účinku cez ňu.
A veľmi rada by som k Vám išla na vyšetrenie, nakoľko na mňa veľmi pozitívne pôsobíte po všetkých stránkach, ale Poprad je dosť ďaleko od Trenčína. Na druhej strane - uvidíme, ako sa to celé vyvinie - všetko je možné...
Ešte raz moc ďakujem za pomoc (fotku pošlem).


Ohlásiť tento príspevok
Hore
  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo...
PoslaťNapísal: Pon Mar 13, 2006 11:55 am 
Offline

Registrovaný: Pia Feb 17, 2006 2:21 pm
Príspevky: 12
Bydlisko: Trenčín
Chcem trochu "oprášiť" tento svoj prípad, nakoľko dcéra sa momentálne nachádza v akútnom stave - má diagnostikovanú infekciu horných dýchacích ciest (nádcha, kašeľ - trochu vlhký, dráždivý, občasné bolesti hrdla pri prehĺtaní). Predpokladám, že stav môže spôsobovať aj to, že sa jej tlačí zadná stolička (ďasno má značne zdurené a bolestivé a sťažuje sa aj na bolesti zuba),nakoľko toto všetko je spojené aj s občasnými zažívacími ťažkosťami (hnačka, nechutenstvo, vracanie). Už týždeň má zvýšenú teplotu (37,5-38,5). Vedeli by ste mi poradiť akútny liek na uvedený stav? Ďakujem.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Akutny liek
PoslaťNapísal: Str Mar 15, 2006 9:51 am 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
K predpisu potrebujeme vediet presne vsetky jej pocity a symptomy so zameranim najma na zvlastne priznaky. Nemame pausalne lieky. kazdy pacient s prechladnutim, faryngitidou, ci prerezavanim stolicky je pre nas iny a jedinecny. Bez tychto konkretnych priznakov nevieme predpisat. Respektive zostanu k dispozicii len pausalne komplexne pripravky ako Angin Heel, Paragrippe, Homeogene 9, Stodal atd.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: nádcha, hrdlo, nosné mandle
PoslaťNapísal: Štv Mar 30, 2006 7:54 pm 
Offline

Registrovaný: Pia Feb 17, 2006 2:21 pm
Príspevky: 12
Bydlisko: Trenčín
Vážený pán doktor, pred časom ste mi odporučili nasadiť dcére Tubercullinum 30CH, každé dva týždne 2 glob. Celkovo zobrala 4 dávky, stav sa odvtedy výrazne zlepšil, nádcha zmizla, taktiež aj nočné chrápanie, krčné mandle sú viditeľne menšie. Okrem tohto lieku neberie žiadne iné homeopatiká. Chcem sa spýtať, či jej mám trvale podávať tento liek tak, ako ste určili, alebo ho mám dávať vo väčších časových intervaloch, resp. len keď by sa stav opäť zhoršil a príznaky by boli identické s tými, ktoré som Vám popísala v súvislosti s celkovým stavom. Keďže liečba je úspešná, a predpokladám, že toto výrazné zlepšenie spôsobil uvedený liek, nerada by som niečo pokazila. Vopred ďakujem za radu.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Opakovanie Tuberculina
PoslaťNapísal: Štv Mar 30, 2006 8:01 pm 
Offline
Site Admin

Registrovaný: Sob Okt 15, 2005 7:56 pm
Príspevky: 1884
Bydlisko: Poprad
Ak už nie je problém, vysadil by som liek a zopakoval ho až po prípadnom návrate ťažkostí.


Ohlásiť tento príspevok
Hore
 Profil  
Odpoveď s citáciou  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 23 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 111 hostia


Môžete zakladať nové témy v tomto fóre
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Slovenský preklad: phpbb3.sk | phpbb.sk.