Nenechajte si ujsť novinky zo sveta homeopatie! [wysija_form id="1"]

Úzkostná porucha – epidémia dneška

Cestovanie hromadnou dopravou, odchod z bytu, ocitnutie v dave ľudí – to sú bežné činnosti, ktoré sú pre väčšinu z nás úplne samozrejmé. Avšak pre ľudí s úzkostnou poruchou sú to nadľudské úlohy, ktoré nie sú schopní zvládnuť. Počet ľudí s týmto problémom neustále narastá. Úzkostné poruchy sa v posledných rokoch vyšplhali na prvé miesto medzi všetkými duševnými ochoreniami. Až 30 percent ľudí prekoná úzkostnú poruchu aspoň raz počas svojho života. Kto má s týmto ochorením vlastnú skúsenosť, alebo pozná vo svojom okolí človeka, ktorý týmto ochorením trpí, iste vie, aký nesmierne trýznivý a obmedzujúci tento stav je a to nielen pre chorého, ale i jeho najbližšie okolie. Veľmi účinnou možnosťou, ako toto ochorenie prekonať, je aj homeopatia.

Úzkostné poruchy patria k neurotických ochoreniam.

Patrí medzi ne obsedantno kompulzívna porucha, panická porucha, agorafóbia, špecifické fóbie, generalizovaná úzkostná porucha, posttramatická stresová porucha a sociálno úzkostná porucha.

úzkosť

Vyskytujú sa od raného veku, alebo ich spustí nejaká vonkajšia udalosť. Takmer vždy sa zhoršujú v období stresu. Keďže ide o neurotické poruchy, nie je narušené vnímanie reality ako to vidíme u psychotických ochorení. Človek, ktorý trpí niektorou formou úzkostnej poruchy si uvedomuje nezmyselnosť svojich pocitov a myšlienok. Napriek tomu nie je schopný im čeliť, alebo ich ovládať. Medzi typické príznaky patrí nekontrolovateľný strach, vnútorné napätie, závrate, svalové napätie, búšenie srdca, zvýšené potenie, obavy a mnoho iných. Vo svojej praxi sa najčastejšie stretávam s panickou poruchou.

„Bludný kruh“ úzkostnej neurózy

Typický príklad panickej poruchy vyzerá nasledovne: Nejaká náhodná a nepríjemná príhoda vyvolá strach, že by sa v podobnej situácii mohla táto príhoda zopakovať. Strach z očakávania spôsobí, že dotyčný zneistie, bude v kŕči, že príhoda, ktorej sa obáva, sa opäť zopakuje. Tým sa bludný kruh uzatvára, lebo pri zopakovaní príhody naratie strach z očakávania do gigantických rozmerov a vždy nanovo spustí symptóm vtedy, keď sa objaví situácia, z ktorej má dotyčný strach. Ten, kto je zajatcom „bludného kruhu“ si myslí, že zachrániť sa môže jedine tým, že sa bude vyhýbať situáciám, z ktorých má strach. Takto sa však stáva obeťou úzkostnej neurózy, lebo strach sa generalizuje i do nepostihnutých oblastí života. Čím viac sa človek týmto situáciám vyhýba, tým menej je schopný svojmu strachu odporovať.

Typický príklad panickej poruchy

Prvýkrát som sa stretol s problémom panickej poruchy pred 6 rokmi keď som vykonával svoju homeopatickú prax pod dohľadom svojho lektora. Navštívil nás mladý, asi 30 ročný muž, ktorý trpel týmto ochorením. Všetko sa začalo tým, že cestoval autobusom do vzdialeného mesta.

cesta autobusom

Počas cesty však nešťastnou zhodou okolností potreboval silno vykonať potrebu. Bolo mu z tej situácie veľmi trápne, chcel vydržať, no nakoniec to nevyšlo a musel požiadať vodiča autobusu, aby uprostred cesty zastavil. Po vykonaní potreby nastúpil späť do autobusu a nevedel sa dočkať, kedy prídu do cieľa. Je prirodzené, že táto veľmi nepríjemná situácia v ňom zanechala hlboký otras. Došlo však k tomu, že kedykoľvek mal cestovať dopravým prostriedkom, zmocnil sa ho strach, že by sa podobná situácia mohla opakovať, dostavilo sa búšenie srdca, zvýšené potenie atď.

Bludný kruh sa uzatvoril a paralyzoval život tohto človeka do takej miery, že už vôbec nemohol cestovať dopravným prostriedkom. V jeho prípade to bol veľký problém aj z toho dôvodu, že miesto výkonu práce mal pomerne ďaleko od bytu v ktorom býval. Podľa jeho slov mu psychofarmaká nepomáhali, alebo pomáhali len veľmi málo. Preto sa rozhodol pre homeopatiu. Našťastie tento prípad bol z homeopatického hľadiska veľmi jednoduchý, keďže tento človek vykazoval veľmi jasné psychické a fyzické znaky obrazu homeopatika Argentum nitricum. Odporučili sme mu ho a akoby zázrakom jeho problémy zmizli. Bol to jeden z prípadov, keď som si uvedomil, ako hlboko účinná dokáže homeopatia byť.

Úzkosť z partnerstva

Navštívila ma klientka, ktorá trpela niekoľko rokov úzkostnou neurózou. Jej problém spočíval v nízkom sebahodnotení a pocite, že nie je svojho partnera hodná a nemá ju skutočne rád. Neustále o sebe pochybovala. Keď bol jej partner na služobnej ceste, cítila sa dobre, avšak akonáhle prišiel domov, spustil sa kruh bludných myšlienok, ktoré vyústili do najrôznejších somatických prejavov. Začalo jej búšiť srdce, pichať v hrudníku, toto pichanie sa presúvalo stále vyššie až k hrdlu, ktoré sa zovrelo a následne dostala pocit na zvracanie. Diagnostikovali jej tetániu a odporučili psychiatrické vyšetrenie. Uvažovala, že sa s partnerom rozíde, no na druhej strane si bola vedomá toho, že tento krok nevyrieši jej skutočný problém, keďže v minulosti z rovnakému dôvodu už jedného partnera opustila. Po rozchode si však jasne uvedomovala, že ho mala veľmi rada a problém nespočíval v ňom, ale v nej samej.

Tejto klientke som odporučil homeopatikum Aluminium sulfuricum, ktoré úzkosti odstránilo. Pár týždňov po užití lieku sa mi klientka priznala, že je ohromená účinkom homeopatie, zvlášť preto, že tomu príliš nedôverovala. Povedala, že sa dokonca snažila umelo si vyvolať fyzické príznaky, ale nedokázala to. Na záver tohto pekného prípadu ešte spomeniem, že o niekoľko mesiacov čakala klientka so svojím partnerom dieťatko, na ktoré sa veľmi tešila.

Zborené mýty o homeopatii

Vyššie uvedený prípad veľmi pekne vyvracia niekoľko falošných mýtov, ktoré o homeopatii kolujú. Niektorí ľudia tvrdia, že homeopatia funguje, len keď na ňu človek verí. To je samozrejme úplný nezmysel. Každý homeopat z praxe veľmi dobre vie, že k nám často chodia ľudia, ktorí vyskúšali množstvo liečebných metód pred homeopatiou, ale žiaľ bezúspešne a homeopatiu skúšajú už ako poslednú možnosť, ktorej však aj tak neveria.

homeopaticke vysetrenie

Často k nám tiež chodia klienti, muži, ktorí na homeopatiu vôbec neveria, avšak prišli „na nariadenie“ manželky, ktorej homeopatia pomohla. Po úspešnom vyliečení chodia od nás s úsmevom a pozitívnym postojom k homeopatii.

Ďalší mýtus hovorí, že pri homeopatickej liečbe nefunguje samotné homeopatikum, ale rozhovor, ktorý homeopat s klientom vedie. Nechcem v žiadnom prípade znehodnocovať dôležitosť úprimného rozhovoru, keď sa terapeut skutočne zaujíma o duševný a fyzický stav klienta. Takýto rozhovor má svoj terapeutický efekt. Vo väčšine prípadov to však nestačí k tomu, aby vyliečil dlhotrvajúci chronický problém. Mnoho mojich klientov totiž chodí alebo chodilo v minulosti na psychoterapiu, avšak bez výraznejšieho účinku. Ak by bol rozhovor ten faktor, ktorý lieči, nemuseli by vyhľadať ďalšiu pomoc.

Dlhotrvajúci proces

Hoci dva vyššie spomenuté prípady boli vyriešené veľmi rýchlo, nerád by som vyvolal dojem, že úzkostné poruchy je homeopatiou ľahké liečiť. Práve naopak. Pre mňa ako homeopata predstavujú jednu z najväčších výziev a mám vždy obrovskú radosť, keď sa mi niekomu s touto poruchou podarí pomôcť. Väčšinou totiž trvá podstatne dlhšie, kým sa nájde homeopatikum, na ktoré klient najlepšie reaguje.

Jeden z najťažších prípadov v mojej praxi bol klient s úzkostnou neurózou. Navštívil predo mnou už niekoľko homeopatov, a iných terapeutov ale výsledky sa nedostavili. Aj ku mne chodil približne dva roky a postupne som strácal nádej, že sa mi podarí pomôcť mu. U neho nebolo vôbec jasné, čo úzkostnú neurózu spôsobilo. Z rozhovoru len vyplynulo, že mal veľmi problematický vzťah s otcom, ktorý mu v detstve nebol žiadnou oporou a tiež, že jeho matka bola sama veľmi úzkostná a závislá na liekoch. Problematický vzťah s jedným alebo oboma rodičmi však vídavam u úzkostných pacientov veľmi často a väčšinou ho nevnímam za rozhodujúci, alebo príčinný faktor. Tomuto klientovi som odporučil v priebehu dvoch rokov približne 15 rôznych homeopatík, ale bez výsledku.

písanie mailov

Uvedomil som si, že oproti mojím klientom z minulosti má na dospelého človeka veľmi detinské správanie. Jeho emocionálny život bol dosť plytký. Mal som často dojem, že sa rozprávam s dieťaťom. Bol na mne vo veľkej miere závislý a pravidelne mi písal správy o svojom stave počas víkendu. Nevšedný psychologický obraz si vyžaduje nevšedné a málo známe homeopatikum a tak som mu odporučil Piper hispidum.

Bolo veľmi prekvapivé, že už na druhý deň mi písal, že cíti veľkú zmenu. O pár týždňov som si všimol, že mi od neho prestali chodiť správy počas víkendov. Keď som mu o niekoľko mesiacov zavolal, oznámil mi, že jeho ťažkosti ustúpili.

Výborné výsledky liečby úzkostných neuróz pomocou homeopatie dokazujú, aké nezastupiteľné miesto má homeopatia v dnešnej dobe.

Je veľmi dobre kombinovateľná aj s psychoterapiou, ako na to poukázala napríklad svetoznáma psychoterapeutka Elisabeh Lukasová. Spravidla je však potrebná veľká trpezlivosť, ako na strane homeopata, tak na strane klienta. Proces výberu homeopatického lieku nie je jednoduchý, vyžaduje si čas a nedá sa urýchliť. Tak, ako väčšina dobrých vecí v našom živote. Výsledky však stoja za to. Môžu priniesť ovocie, v ktoré už človek ani nedúfal.

Autor: Ing. Tomáš Výboch, SAKHom.

Foto: freepik.com

Článok bol publikovaný v časopise Vitalita 03/2019.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.