Zacnem takou pikoskou, este z Bratislavy: Pri ziadosti o indicke viza na indickej ambasade v Bratislave (v maji 2010) som mal pohovor s konzulom. Do vizoveho formulara som uviedol profesiu – anesteziolog, homeopat. Cely nas rozhovor sa nasledne tocil o homeopatii. Konzul bol uplne prekvapeny, ze som homeopat a vlastne sa chcel uistit, ci to je naozaj pravda. Hovoril, ze na Slovensku sa s homeopatiou este nestretol a pritom v Indii je to jedna z najbeznejsich liecebnych metod. Tak som mu povedal, ze o tom viem, ze v Indii je homeopatia velmi rozsirena aj o tom, ze jeden z najvyznamnejsich sucasnych svetovych homeopatov, je prave z Indie. Viza som dostal
V Nemecku je situacia taka, ze homeopatia je bezne rozsirena, avsak urcite nie tak ako napr. v Indii.
Podstatnu cast homeopatie tu tvori symptomaticka (francuzska) homeopatia – v nizkych potenciach. Nizke D-potencie su najbeznejsie (D4, D6, D12 prip. D30). Je to tiez trochu ovplyvnene antroposofickou medicinou, ktora ma tiez v Nemecku svoje korene aj tradiciu, a ktora pouziva homeopaticky potencovane pripravky v nizkych potenciach. Prave tieto lieky su medzi ludmi bezne a vyrabaju sa sady liekov, ktore mozno ako celok kupit (sada pre detI: Bell, Acon, Cham, Arn: sada na cesty: o.i. Cocc., Arn, Apis, Ars...: sada na chrípkové obdobie: Eupat-p., Gels., Acon. a pod.) K liekom je samozrejme uvedeny aj strucny popis a navod na predpis. Niekedy v lekarni k homeopatiku dostanete zadarmo aj zubnu pastu bez mentolu (taku malu reklamnu tubu).
O klasickej homeopatii sa vie a ludia aj vedia, o com je vysetrenie u klasickeho homeopata, avsak v povedomi ludi klasicka homeopatia predsa nema svoje miesto. Vela pacientov, s ktorymi sa stretavam (najmä pri anesteziologickych predoperacnych vysetreniach), su „klasicke“ pripady pre klasickeho homeopata (teraz myslim najmä na rozne somaticke diagnozy) a ludia o homeopatii v tomto zmysle nevedia (resp. vedia malo). Moderna medicina je predsa len dominantna a homeopatia, hoci je siroko akceptovana a propagovana, nema popri modernej medicine az taku vyznamnu poziciu (ako je tomu napr. v Indii, kde homeopatia, ajurveda a moderna medicina tvoria zakladny trojlistok liecebnych metod). Vseobecna akceptacia homeopatie neznamena sucasne povedomie (klasickej) homeopatie v ludoch.
Zvysovat povedomie homeopatie je ulohou lekarov, ku ktorym pacienti prichadzaju so svojim problemom, lebo prave donho vkladaju svoju dôveru a on ich môze vhodne usmernit. Toto sa, myslim si, az tak nedeje. Nizke potencie a symptomaticka homeopatia – to ano, (je tu suhra lekarni, lekarov a tradicii), vyraznejsie prepojenie medzi modernou medicinou a homeopatiou tu vsak postradam.
Homeopatia sa etablovala v systeme prirodnej liecby (tzv. Naturheilverfahren), v zdravotnych poistovniach si mozno preplacanie prirodnej liecby pripoistit. Pod prirodnou liecbou sa tu rozumie najmä homeopatia a akupunktura.
Homeopatia sa vyucuje na pregraduali (t.j. na univerzitach ako volitelny predmet) aj na postgraduali, t.j. na „doskolovaku“.
Byvam v 30tis. mestecku (sme kupelne mesto) a nasiel som tu cca 5 klasickych homeopatov, viacero akupunkturistov, asi 3 skoly jogy, 1 skolu tai-chi, centrum prirodnej liecby (sustreduje sa na organizovanie roznych prednasok a vzdelavacich aktivit pre laikov). Je iste, ze sem prichadza vela ludi, ktori sem idu za zdravim, a tak mozno aj tieto aktivity su urcene pre nich. Myslim si, ze vsak nie len pre nich, lebo ambulancie su umiestnene v obytnych stvrtiach, kde predsa byvaju viac miestni obyvatelia.
Myslim si, ze povedomie celostnej mediciny je azda vyraznejsie ako na Slovensku, avsak nie su to ziadny svety. Podla rozhovorov mojich kolegov by som povedal, ze rozdiel je velmi vyrazny; podla dojmu z mojich pacientov, by som povedal, ze rozdiel (oproti Slovensku) nie je ziadny.
Akasi osveta v mediach, po ktorej by kazdy homeopat tuzil, tu nie je. Som toho nazoru, ze media su vsade na svete mienkotvorne a popri kvantach bulvaru a nezmyslov su schopne ludom ponukat informacie, ktore clovek dokaze pouzit pre svoj prospech. Toto v nemeckom mainstreame urcite absentuje.
Dalsia vec, co absentuje (a ktoru som uz uviedol), je uloha lekarov, ktora by mohla byt pri smerovani ludi k homeopatii vyraznejsia. Tu by som povedal, ze v Nemecku lekari homeopatiu neodmietaju, ale ani velmi nepropaguju, lebo o nej azda az tak vela nevedia.
Homeopatia je vsak silne etablovana, v systeme prirodnej liecby ma svoje vyznamne miesto.