Po prečítaní knihy "Homeopatická veda" od Georga Vithoulkasa som ostal ohromený ale zároveň trocha pozbavený odvahy. Ešte mi ostáva asi 1/4, nemám ju zatiaľ celú prečítanú. Podľa môjho názoru je to kniha vynikajúca, veľmi pútavá, neviem sa od nej odtrhnúť. Ani vianočné rozprávky kvôli nej nepozerám

. Zo všetkého čo som čítal, sa mi najviac páči práve táto a Sankaranova - Duch homeopatie.
Vithoulkas vo svojej knižke popisuje dosť podrobne všetko, čo by mal začínajúci i pokročilý homeopat vedieť. Veľmi ma však zneistilo jedno - a to jeho názor na nesprávne predpísanie. Doteraz som si myslel, že pri nesprávnom predpise simillima sa nič strašné nestane, keď sa dávka príliš dlho neopakuje. Avšak z tejto knihy som nadobudol dojem, že je to problém veľmi veľký, pretože nesprávnym podaním sa prípad veľmi zamotá, až nakoniec možno úplne znemožní úplné vyliečenie. To ma úplne paralyzovalo. Čo má teda začínajúci homeopat robiť? Zo strachu pred nesprávnym podaním lieku radšej neskúšať dávať nič až kým si nie je maximálne istý správnym výberom? Môže si však byť niekto skutočne istý?
Pokiaľ to správne chápem, problém je, ak je vybraný liek podobný tomu indikovanému. Ak je úplne odlišný, nič sa nestane. Avšak ak je homeopat aspoň čiastočne "dobrý" tak pravdepodobne vyberie aspoň podobný liek. V tomto prípade je však asi lepšie byť mizerný homeopat (ktorý sa trafí úplne vedľa) ako aspoň čiastočne dobrý homeopat (ktorý trafí tesne vedľa a tým pokazí prípad?
Na druhej strane, je lepšie predpísať len čiastočne správny liek i keď možno zapôsobí len na určitý zdravotný problém a nevylieči celú osobnosť .... ako predpísať alopatický liek, ktorý je vždy škodlivý? Má sa s týmto začínajúci homeopat uspokojiť? Teda radšej náhodou pokaziť prípad homeopatikami ako alopatiou?
A posledná otázka - je možné antidotovať homeopatický liek, ktorý bol podobný simillimu, avšak nebol ním... a pokazil prípad? Lebo v prípade ak to možné je, tak máme po starostiach

). Otázka antidotácie mi v knihe trocha chýba, moc sa o nej Vithoulkas nezmieňuje.. no možno predbieham a bude to v poslednej štvrtine.
Teším sa na reakcie a túžobne ich očakávam

a prajem krásne sviatky